Pretraži Navigation
Zatvori video

Pred kamerama Provjerenog: Vlasnica doma uhvaćena u laži!

O ovom domu za stare i nemoćne već mjesec dana slušamo grozne priče!

Njegova vlasnica, Nataly Bilen, prošli tjedan je pred kamerama Provjerenog rekla kako nema ugovore sa štićenicima, no ispostavilo se da na temelju jednog takvog ima stan u centru Rijeke!

Nakon emisije u kojoj je Nataly na pitanje novinarke Eme Branice ima li ugovor o dosmrtnom uzdržavanju sa štićenicima, odgovorila: „Ne nemam ugovor sa štićenicima o dosmrtnom uzdržavanju!“ javila se Heda Licul.

Ona je nećakinja pokojnog Alojza Perčina koji je bio štićenik Nataly Bilen. Heda priča o stanu u Rijeci koji je nekada pripadao njezinom stricu. Ta nekretnina u ponudi je jedne riječke agencije. Tko je angažirao agenciju za prodaju stana pokojnika, otkrio je jedan telefonski poziv.

Urednica Provjerenog, Ivana Paradžiković nazvala je agenta za nekretnine koji je potvrdio sumnju: „Ja sam provjerio vlasništvo, ona je vlasnica, da.“

Pokojni ujak, Alojz Perčin, u dom je stigao je 14.1. Samo tri tjedna nakon što je stigao, Nataly s njime potpisuje ugovor o dosmrtnom uzdržavanju koji joj je donio 67 kvadrata u središtu Rijeke.

Samo 7 dana nakon Alojzove smrti uknjižuje se kao vlasnica stana. To potvrđuje gruntovni izvadak. Nataly Bilen o tome ne želi govoriti. Telefonski ju je pokušao kontaktirati novinar Provjerenog, Ivan Čorkalo, ali ga je zamolila da je se više ne ometa te zaprijetila pokretanjem kaznenog postupka.

Kada ju je novinar upitao što ima za reći o slučaju Alojza Perčina - vlasnica je završila telefonski razgovor.
Nećakinja pokojnika, Heda, sigurna je da je on bio izmanipuliran.

Heda nije izminka, naime na redakciju Provjerenog javilo se još najmanje 10 ljudi s istim i sličnim pričama. U gotovo svakom slučaju obrazac je isti. Zabrana posjeta štićeniku, nestaje novac, mijenjaju se brave.

Heda se prisjeća trenutaka kada je ujaka odlučila smjestiti u neki od mogućih domova.

„Kada je umrla supruga mog ujaka, ja sam počela brinuti o njemu i njoj, onoliko koliko sam mogla. On je završio u bolnici, a u momentu njegovog zadnjeg bolničkog liječenja njegova kćerka je bila jako lošem psihičkom stanju i završila je na psihijatriji riječke bolnice“, prepričava Heda.

Kako je ujak bio u vrlo lošem zdravstvenom stanju, te je zahtijevao njegu od 24 sata, kaže da je zvala sve domove koji imaju smještaj.

Odabir pada na prvi sa slobodnim mjestom, onaj u Kostreni u vlasništvu Nataly Bilen.

''Sve je bilo u redu, prvih tjedan dana, mi smo tamo odlazili'' prisjeća se Heda.

No, mir ipak nije dugo potrajao. Ubrzo kreću problemi. Nakon tri tjedna stiže poziv zaposlenika doma koji poručuje da ujak Alojz navodno optužuje nećakinju za krađu novca iz stana,u koji su ga odmah i odveli iako se jedva kretao.

„Oni su vam otišli u stan zajedno s njim, nije imao ključeve, provalili su zajedno u stan. Onda su izašli iz stana i pitali ga gdje mu je novac? On kaže ispod moga štramca, a nema novca. Tko vam je uzeo? - E to sam bila ja! Otišli su promijenit bravu na stanu, otišli u policiju i mene prijavili“, svjedoči Heda.

Nakon toga, u dom mu odnosi bankovnu karticu, ne znajući da već ima izrađenu novu.

„Evo ti tvoja kartica morat ćeš za drugi mjesec platiti dom, ako se oni brinu o tebi. No gospođa je rekla nema potrebe jer oni već imaju drugu. On je izbezumljeno gledao i pitao gdje je moja kartica? Ona je samo rekla da se ništa ne sekira, da je njegova spremljena“, govori Heda.

I to je bilo i zadnji put da su ga vidjeli živog. Jer za 5 dana, iz Centra za socijalnu skrb stiže šokantna vijest. Javljaju joj iz doma da je ujak jučer umro i da je sutra sprovod. Heda je ostala zatečena jer joj nisu javili odmah.

Na patologiji riječke bolnice novi šok! Doznaje da je tijelo preuzeo suprug Nataly Bilen, predstavivši se kao njegov sin koji organizira pogreb. Objašnjenje su odmah osobno zatražili.

„Ja govorim kako to da nas niste obavijestili?- To je bila želja pokojnika. Gospodine, vi ste otišli u bolnicu na patologiju i rekli ste da ste njegov sin?!- Takva je bila želja pokojnika“, Heda se s mukom prisjeća razgovora sa sinom vlasnice doma.

Želja pokojnika, navodno je bila da se njegova psihički oboljela kći sa psihijatrije na Rabu prebaci u dom, a to se ubrzo i dogodilo. I opet se ponovio scenarij sa zabranom kontakta.

''Ona je mene još malo nazivala i onda je nestao mobitel, ukinuli su joj mobitel. Onda mi je počela ta gazdarica Bilenica prijetiti da ih ja uznemiravam i da će me tužiti“, kaže Heda.

Nakon samo tri tjedna, uz živu kćer i blisku rodbinu, korisnik doma svoju je imovinu prepisao na vlasnicu.

Istražujući ovu priču, novinari Provjerenog razgovarali su s još nekoliko sugovornika koji iz straha od Nataly Bilen nisu htjeli pred kameru, njihove su priče gotovo identične: štićenici su pothranjeni, zanemareni, pokradeni.

U slučaju Jože Taufera kao ni Alojza Perčina nadležne inspekcije nisu utvrdile nepravilnosti.

Dan nakon prošlotjednog priloga Provjerenog, na ovu temu DORH je pokrenuo istragu.

Provjereno.dnevnik.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice provjereno.dnevnik.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice provjereno.dnevnik.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se