Pretraži Navigation

Umjesto da je daruju, hranu bacaju. Sve zbog lošeg zakona!

Procjenjuje se da na granici siromaštva živi svaki četvrti stanovnik Hrvatske. Istovremeno, na godinu u smeće bacimo hrane u vrijednosti nevjerojatnih 4 milijarde kuna.

Zašto se hrana baca umjesto da se donira onima kojima je potrebno, pitanje je koje se nameće samo po sebi.

„Svi oni moraju platiti porez i onda se mnogim donatorima odnosno svima više isplati tu hranu baciti nego je donirati.“ objašnjava sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Projekt socijalnih košarica koji je pokrenut prije pet godina, danas opstaje na temelju donacija samo dvaju trgovačkih lanaca. Jedni doniraju osnovne namirnice poput brašna, šećera i mlijeka; drugi kruh. I na sve što doniraju moraju platiti PDV od 25%.

„To je suludo. Rekla bih da Vlada mora prestati tratiti hranu. Jer zaista, u drugim zemljama plaćate manje poreza kada donirate hranu u humanitarne svrhe.“ poručuje Selina Juul, koja je u Danskoj osnovala pokret protiv bacanja hrane.

Na naš upit ministru financija Borisu Lalovcu, može li se na neki način uvesti mehanizam koji bi spriječio bacanje hrane poput recimo smanjenja ili ukidanja PDVa na donacije hrane, odgovorio je: „A gledajte, danas smo ponovo bili govorili o smanjenju PDV-a. Vidite koje sam dao smjerove. Idemo prvo zaposliti ljude.“

Dok god se to ne promijeni, hrana će i dalje završavati tamo gdje ne bi trebala. Dijelom zbog isteka roka trajanja, upitne zdravstvene ispravnosti, ali i razloga koje će mnogi teško razumjeti, kontejneri su puni voća, povrća i ostale hrane. Što smo sve pronašli u onima iza trgovina, pogledajte u prilogu.
 

Provjereno.dnevnik.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice provjereno.dnevnik.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice provjereno.dnevnik.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se