Pretraži Navigation

LIJEČNICA TVRDI: NAKON CIJEPLJENJA DJETETU MI JE OTPALA KOSA, trepavice, obrve čak i neki nokti!

Šansa nuspojave cjepiva je jedan naprama milijun! A što kada se dogodi vašem djetetu?

Otpala joj je kosa, trepavice, obrve. I neki nokti. Šok je bio golem. Čak i za njezinu majku Almu Demirović, liječnicu iz Zagreba. Dijagnoza je bila alopecija. Nakon brojnih pretraga nisu ustanovili zbog čega je došlo do ovog stanja. Liječnik kojeg su konzultirali, a koji se bavi autoimunim bolestima, postavio je nakon svega jedno pitanje – je li cijepljena?

„Nisam to imala na umu jer mi to iskreno nije ni palo na pamet kao uzrok. Vidjela sam kasnije da je cijepljena dva tjedna prije nego sam primjetila pojačano opadanje kose“ govori nam Alma.

Koliko god brojke govore u prilog cijepljenju. Koliko god slušali o epidemijama, čak i sa smrtnim posljedicama, koje nastaju upravo zbog pada procijepljenosti djece – svaki novi slučaj, koliko god rijedak bio, a baci sumnju na nuspojavu – stvori nelagodu.

„Takva stanja mogu biti potaknuta bilo kakvim stimulansom, infekcija, stres, pa samim time ne bih isključio mogućnost da je to izazvalo cjepivo. Ne znači da je cjepivo uzrok, ali vrlo lako može biti okidač“, kaže dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Svaki lijek, svako cjepivo može imati nuspojave. U Hrvatskoj agenciji za lijekove tvrde nam da u Hrvatskoj nikada nisu imali slučaj alopecije zbog cjepiva koje je dijete primilo. Uvidom u svjetske podatke, javili su nam da u cijelom svijetu postoje još takva dva slučaja.

Alma, koja kaže da dosad nije ni dovodila u pitanje učinkovitost cjepiva, počela je sumnjati. Ne toliko zbog činjenice da ništa, pa ni cjepiva, nije 100 posto sigurno, već zbog nesigurnosti u koju ju je dovela cijela situacija.

Kaže: „Cjepivo je obvezno, a s druge strane imate zakonodavca koji niti u jednom dijelu ne snosi odgovornost ako u sustavu obaveznog cijepljenja nešto pođe po zlu. Ja u ni jednom trenutku ne tvrdim da se djeca ne trebaju cijepiti, to je pogrešno i suludo, neutemeljeno.“

Svjesna je, napominje, da uvijek postoji onaj jedan od milijun, i da su, igrom sudbine, to bili oni. No nije joj jasno, što sada dalje?

Hrvatska, koja je zakonom propisala cijepljenje, nema poput nekih zemalja odštetni fond. Nema neku vrstu dodatnog osiguranja koje bi roditeljima u takvim situacijama olakšalo snaći se u situaciji kada su kako kaže Alma, dovedeni pred zid!

Više o temi večeras u Provjerenom u 22:30!

Provjereno.dnevnik.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice provjereno.dnevnik.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice provjereno.dnevnik.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se