Pretraži Navigation

Jedu hranu iz smeća

Umjesto u trgovinu Malene Raaberg Mifan, samohrana majka trojice dječaka iz Danske, po namirnice odlazi u kontejner iza trgovine. Ne zato što mora. To je njezin izbor, stil života, ali i misija.

Malene je „freegan“. Tako se popularno nazivaju osobe koje jedu besplatnu hranu, tj. hranu koju je netko bacio. Sve je počelo prije pet godina i mnogi su je tada gledali u čudu, priča nam. „Sada imam dvjesto obitelji koje hranim. Pomažem im i potičem ih da i oni pomažu drugima. Dvjesto obitelji jede iz smeća i to samo u mome lancu.“ objašnjava Malene. Želja joj je jednoga dana osnovati besplatni supermarket gdje će oni kojima je potrebno moći doći po namirnice.

Do tada se snalazi sama i barem tri noći u tjednu odlazi u obilazak kontejnera. Hrana koja je do prije pola sata još bila na policama u trgovini, završava u smeću. Sir, meso, kruh, slatkiši… Sve se baca, u pravilu i po nekoliko dana prije isteka roka trajanja. Baca se voće i povrće, ali i sasvim ispravni proizvodi kojima se oštećena samo ambalaža. U svega pet kontejnera koje je posjetila tu večer, uspjela je prikupiti pun automobil bačene hrane.

Od ukupne količine hrane koja se proizvede na svijetu ček jedna trećina završi u smeću. „Rekla bih da je SAD još uvijek zemlja u kojoj se hrana najviše baca. Bacaju otprilike 45 do 50 posto hrane. Kada je riječ o zemljama Europske unije, baci se u prosjeku 180 kilograma hrane po stanovniku.“ objašnjava Selina Juul, osnivačica „Stop Wasting Food“ pokreta iz Danske. U posljednjih šest godina otkako pokret postoji svaki drugi Danac smanjio je bespotrebno bacanje hrane. Podržava i sam ministar poljoprivrede, a već godinu dana u Kopenhagenu odlično posluje restoran u kojem se poslužuje hrana iz otpada.

Više pogledajte u Prilogu!

Provjereno.dnevnik.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice provjereno.dnevnik.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice provjereno.dnevnik.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se