Pretraži Navigation
Zatvori video

Čovjek koji se ne može pomiriti s činjenicom da živi u Hrvatskoj

Odluka suda u vezi s arbitražnim sporom nije izazvala oduševljenje ni na hrvatskoj ni na slovenskoj strani. Osim u Slučaju Joška Jorasa. On je posljednjih 20 godina prosvjedovao, štrajkao glađu, nerijetko se natezao s hrvatskom policijom, bio čak i u zatvoru, a sada živi na hrvatskom teritoriju.

Sud je rekao da Joško Joras živi u Hrvatskoj, a on se 26 godina borio da dokaže suprotno. Arbitraža, koju hrvatska strana ionako ne priznaje, trebala je "staviti točku na i" oko pitanja granice sa Slovenijom. Zapravo je samo, po tko zna koji put, otvorila pitanje granice.

Hrvatsko-slovenska granica duga je više od 500 km. Sporno je nekoliko točaka, manjih zaselaka i, naravno, vode u Savudrijskoj vali. Arbitraža koja je trebala riješiti spor javno je i nepovratno kompromitirana 2015. kada su u javnost izašli telefonski razgovori između slovenskih pregovarača sa zastupnicima suda u Hagu. Tada je Hrvatska istupila iz pregovora.

Komisija je prihvatila suglasnost izvršnog odbora Slovenije da se granica odredi na rijeci Dragonji i to je u skladu s trenutačnim stanjem! Toga trenutka srušio se svijet Joška Jorasa. Jednima je on slovenski nacionalist, a drugima borac za južnu granicu Slovenije. Naravno, ovisno s koje strane granice stojite. Većini je ipak samo osoba koja s vremena na vrijeme incidentima izazove pozornost javnosti.

Posljednjih 20 godina Joško je prosvjedovao, štrajkao glađu, nerijetko se natezao s hrvatskom policijom. Bio čak i u zatvoru. "Hrvatska država je okupirala moju kuću i slovenski teritorij. Hrvatska policija se ponaša kao okupatroska vojska meni i mojim prijateljima ne dopušta normalan život. Prijavljen sam na Sečovlje 1 a policija me prisiljava prijaviti se u Bujama" rekao je Joras 2006.godine.

Bivši premijer Zoran Milanović i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, tvrde da za njih ova arbitraža nema pravne učinke, da ne postoji. Slovenska pak strana, očekivano, ima suprotne stavove.

"Smatram da je Hrvatska zrela država, sa zrelom politikom, ne obazirući se na trenutačnu retoriku, da ćete prihvatiti odluku arbitražnog suda, koji je utemeljen na međunarodnom pravu. Ne znam što vi mislite tko ste da ne biste prihvatili odluku međunarodnog prava" kaže Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova.

Odluka suda oko arbitražnog spora, nije izazvala oduševljenje ni na hrvatskoj ni na slovenskoj strani. Osim u Slučaju Joška Jorasa. On je posljednjih 20 godina, prosvjedovao, štrajkao glađu, nerijetko se natezao s hrvatskom policijom, bio čak i u zatvoru, a sada živi na hrvatskom teritoriju.

Sud je rekao Joško Joras živi u Hrvatskoj, a on se 26 godina borio da dokaže suprotno. Arbitraža, koju hrvatska strana ionako ne priznaje, trebala je staviti točku na i oko pitanja granice sa Slovenijom. Zapravo je samo, po tko zna koji put, otvorila pitanje granice.

Da stvar bude još zanimljivija i bizarnija, nakon svega, ispada da Jorasu više odgovara stav hrvatske politke. Jer službena Ljubljana ga je prihvaćanjem odluka otpisala.

Ekipa Provjerenog je pokušala razgovarati s Joškom Jorasom no on je odbio. Samo dan prije, razgovarao je s kolegama sa slovenskog Pop Tv-a.

"Ja bih rekao da je on čovjek koji vjeruje u to za što se bori, i tu ga nitko ne može razuvjeriti. On je zapravo jedan jako nesretan lik" kaže Jaka Vran, novinae Pop Tv-a.

Joras je inače bio na listi slovenske ljudske strane, natjecao se za državni palrmanet, bio je vijećnik općine Piran. Usporedno s političkom karijerom, nastojao je izboriti se za to da živi u Sloveniji. Pa se tako nadavno pokušao spojiti na slovenski vodovod, ilegalno. A kućni broj s adresom susjedne slovenske općine već neko stoji mu na zidu kuće.

Europska komisija je pozvala na poštivanje odluke arbitražnog suda. Ali i pozvala strane da nastave pregovore. Hrvatska i dalje ne priznaje odluku. Slovneski pak premijer poziova sve one koji su ostali s naše strane granice, a žele živjeti u sloveniji da će im Ljubljana pomoći u preseljenju.

Pitanje granice još neko vrijeme sigurno neće biti riješeno. Uz Svetu Geru, granicu u Međimurju, ovaj slučaj s Jorasom i Savudrijom, svakako je najzvučniji. I dok diplomatski spor traje, javnim prostorom kruže šale na račun svega. Da smo izgubili dio vale, ali smo dobili Jorasa. Nekima smiješno, no zasigurno ne najpoznatijem Slovencu koji se činjenicom da živi u Hrvatskoj, nikako ne može pomiriti.

Više u prilogu Mate Barišića.

Provjereno.dnevnik.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice provjereno.dnevnik.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice provjereno.dnevnik.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se