Pretraži Navigation
Zatvori video

Borba radnika: Kad ti država za kunu proda firmu ljudima koji su danas lica s tjeralica

Država je prije 10 godina prodala tvrtku TLM, uz obvezu ulaganja u nju. Umjesto toga, stvarali su se novi dugovi, gasila proizvodnja, neisplaćivale plaće, a na kraju je proglašen stečaj.

Gotovo svaka obitelj u Šibeniku imala je bar jednog člana zaposlenog u TLM-u. Nekada prepune čekaonice za organizirani prijevoz danas izgledaju poput grada duhova.

"Mi smo nekada bili zlatna koka, danas smo očerupana kokoš", kaže Ivan Svraka, bivši sindikalni povjerenik TLM-a.

"U TLM-u sam radio 13 i pol godina u preši i 4 godine kao student. Zbog neisplaćivanja plaća bio sam prisiljen raditi na crno, jer bih u suprotnom završio doslovno na ulici. Ne razumijem samo kako niti jedan poslodavac nije odgovarao pred državnim institucijama", kaže nam Josip Bralić, sindikalni povjerenik TLM-a.

Novac do dan-danas nisu dobili, tek onaj minimalni dio koji je isplatila agencija za osiguranje radničkih potraživanja. Od 19 do 20 plaća koliko su im dužni, dobili su tri i dio otpremnine.

A država je u cijeloj priči vjerovnik. Kako joj onda nije stalo jesu li ispoštovani uvjeti pod kojima je tvrtku dala za jednu kunu ili kako se njome upravlja?

Prvo je ušao konzorcij, potom su članice konzorcija lagano izlazile iz posla. Zatim su ušli Marko i Loran Pejčinoski sa svojim austrijskim tvrtkama, a potom navodni ruski milijunaš Igor Šamis sa svojom tvrtkom iz Luxemburga. Niti jedna od tih grupacija nije uspjela podići tvrtku, dapače tonula je dublje u dugove.

 

Država je prije 10 godina prodala tvrtku TLM, uz obvezu ulaganja u nju. Umjesto toga, stvarali su se novi dugovi, gasila proizvodnja, neisplaćivale plaće, a na kraju je proglašen stečaj.

"Nitko od njih nije ulagao, samo su opterećivali firme kroz različite kredite. Danas je TLM prezadužen, gdje su ti krediti otišli, kuda su otišli, da su otišli u sami TLM to bi se danas vidjelo", kaže Svraka.

Činjenica je da je privatizacija gadno pošla po zlu. A sada to dokazuju i prva uhićenja. Uhićen je bivši direktor i član uprave TLM-a Tonči Kandido, a za drugima po redu, bivšim vlasnicima, Markom i Loranom Pejčinoskim raspisane su tjeralice. Terete se za pronevjeru 170 milijuna kuna.

Puno je tu loših upravljačkih odluka, ali i političkih, tvrde radnici. Preko njihovih leđa i leđa radnika Sisačke željezare probila se jedna od točaka uvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Europska komisija mogla bi naplatiti kaznu za ovu privatizaciju koja bi državu, odnosno sve nas, bacila u minus. Zato svi sada peru ruke, tvrde radnici.

 

Cijelu priču pogledajte u prilogu Eme Branice.

Provjereno.dnevnik.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice provjereno.dnevnik.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice provjereno.dnevnik.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se