Pretraži Navigation
Zatvori video

3 od 5 građana ne mogu vratiti kredit!

Bilanca je to zaduživanja u RBA Zadrugama

Neki su je političari nazvali najvećom bankarskom pljačkom u modernoj povijest. Iza nje ostalo je 200 obitelji bez krova nad glavom, pokrenuto je preko 2000 ovrha. Srebrenka Pek iz Poreča čeka 30. lipnja kada će jedina nekretnina koju posjeduje na javnu dražbu. Baš zbog kredita koji je digla u spomenutoj zadruzi. „Njima tada nije bilo bitno da vratimo kredit, već da dođu do kuće!“, govori nam Srebrenka.

Potvrdio je to i anonimni posrednik koji je progovorio za Provjereno. „Cijeli mehanizam je stvoren da se ljudima uzmu kuće. Ljudi uopće nisu bili svjesni situacije da im je sve namješteno. Sve im je bilo praktički namješteno.“


U RBA zadruzi čiji način poslovanja u Provjerenom pratimo već nekoliko godina, tvrde – 40 posto klijenata uredno vraća posuđeno. 40 posto!? Dakle, čak 60 posto to nije u stanju! Alarmantna brojka koja se nastoji popraviti pregovorima kojima bi se, kako kažu građani, a potvrđuju i sudovi, ilegalni krediti učinili legalnima.
Tračak nade da će zakon izglasan u rujnu 2015. donijeti olakšanje, donio je samo trenutačnu euforiju.Isti zakon u sebi ima stavku da se budući slični krediti proglašavaju ništetnima.

„Nama ovaj zakon ništa ne znači kad se on ne odnosi retroaktivno, to znači da on ide tek 30.9.2015, a krediti su prestali već kad je to otkriveno 2011.“, govori nam Mirko Dukić, jedan od onih kojima je stan već oduzet i prodan. No on svoju pravnu bitku nastavlja i dalje.

Zakon je, ako ništa, omogućio svakome da pred hrvatskim sudom pokuša dokazati ništetnost ugovora. I time spriječi ovrhu. No i tu su građani naišli na problem. Neujednačenost u odlukama hrvatskih sudova. Jedni odgađaju, drugi ne sprečavaju ovrhe.


Gotovo 20000 građana i dalje strepi.Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom u 22:35.
 

Provjereno.dnevnik.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice provjereno.dnevnik.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice provjereno.dnevnik.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se